Wednesday, August 1, 2012

Sattu for badi teej (kajali teej)


                           


    Badi teej or kajali teej is celebrated  three days after raksha bandhan  This is considered an important festival for women.In some places it is all women's day.Even movie theatres are reserved for ladies on teej.Women observes fast on this day .They eat only after worshipping moon in the eveningTo end fast and performing pooja  in the evening sattu is essential.This time teej is on 4th of august  In most part of  Rajasthan where teej is celebrated sattu is available in shops at different stages .One can buy sattu laddoos or sattu flour roasted and grounded .But for those who stay outside
sattu has to be prepared at home..Let us celebrate it by making sattu.




Here is the recipe for sattu.
Sattu is made of either of the following
1 wheat(whole)
2 Chana dal
3 Rice (whole)
For preparing Sattu flour
Roast either of these  grains  in a kadahi  stirring occasionally.When it turns golden brown then remove from the heat.When cooled then grind in a grinder to a fine powder.For getting good result pass it through a fine sieve.




Alternative
If for any reason grinding is not possible then either besan orwhole wheat flour can be roasted directly without adding ghee till it turns out into golden brown and give an aeroma .then this can be mixed with ghee and sugar powder.although the taste will be different but will be yummy.
For making sattu laddoos
Ingredients  
250 gms desired sattu flour
250 gms sugar powder
125 gms ghee

1 teaspoon cardamom powder
Dry fruits like almonds,cashew,pistachio


  In a vessel mix all the ingredients well.Now make laddus of desired size.



Many readers have requested to post this recipe in hindi.So readers here it is

बड़ी तीज के सत्तू की रेसिपी हिंदी में 

सत्तू बड़ी तीज के लिए
सत्तू बनाने के लिए सतत्तु का अट्टा तैयार करना हे जो की आओकी मन पसंद का ले सकते हैं
जैसे  की गेहूं ,चना,चावल।
अपने मनपसंद अनाज को ( साबुत गेहूं,चने की दाल या ,चावल )एक कड़ाही में दाल कर माध्यम आंच पर भून लीजिये। जब अनाज का रंग हल्का सुनहरा हो जाए और सिकने की  खुशबू आने लगे तब आंच पर से हटा लीजिये।
अब इसे पूरी तरह ठंडा होने दीजिये। फिर इसे पीस कर किसी बारीक छलनी सेछान लीजिये।
आपका सत्तू का आत्ता तैयार हे।
सामग्री

सत्तू   का आटा                                        २५० ग्राम्स
पीसी हुयी चीनी                                         २५० ग्राम्स
घी                                                             १२५ ग्राम्स

मनपसंद   सूखे मेवे
 (बाद                                                           २५ ग्राम्स
इलायची पीसी हुयी                                       एक छोटा चम्मच

एक पतीले में सारी सामग्री को मिला कर दोनों हथेलियों से दबा कर अपनी पसंद के आकार के लड्डू बना
लीजिये
यदि आपके पास पीसने की सुविधा नहीं हे तो गेहूं का आटा या बेसन लेक उसे कड़ाही में सेक लीजिये और फिर घी मिला चीनी मिला कर लड्डू बना सकते हे। यद्यपि स्वाद भिन्न होगे फिर भी स्वादिष्ट ही बनेंगे।
राजस्थान में तो तीज के दिनों में सत्तू भिन्न अवस्था में दुकानों में उपलब्ध रहते हे। जैसे सिका हुऔर पिसा हुआ सत्तू का आटा ,बने हुए लड्डू, सिका हुआ अनाज। लेकिन यहाँ से बाहर रहने वालों को कठिनाई होती हे।
अतः घर में बना कर सत्तू का आनंद लीजिये।




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